Pojďme se podívat do různých koutů Asie a na tradiční snídaně, se kterými se můžete při cestách po Asii setkat. Pokud budete mít možnost, určitě ochutnejte tradiční asijské snídaně, jelikož se většinou jedná o nezapomenutelný chuťový zážitek.
Dakjuk
Dakjuk je snídaně typická pro Jižní Koreu. Jedná se o jemnou kaši, která je vařená z rýže, což je základní surovina pro většinu asijských zemí. Na rozdíl od ostatních korejských jídel není pikantní, proto je často servírována jako snídaně pro děti. Suroviny, které do kaše patří jsou rýže, kuřecí maso, jarní cibulka a česnek.
Kaya Toast
Tato snídaně je typicky podávána v Singapuru ale i v dalších zemích výhodní Asie. Je to velmi jednoduché ale chutné jídlo. Skládá se ze dvou plátků toustového chleba, který je namazaný neslaným máslem a takzvanou kayou, což je vlastně kokosový džem. Typicky se k tomuto toustu servírují ještě vajíčka na hniličko a káva nebo čaj. Tuto snídani najdete snad ve všech Singapurských kavárnách.
Naší lemak
Pokrm typický pro Malajsii ale i další asijské země, třeba Thajsko nebo Filipíny. Jedná se o velmi vydatné jídlo, které se skládá z rýže, která se před servírováním uvaří v kokosovém mléce. Rýže se pak doplní o další suroviny, které se servírují kolem ní. Tradičně se podává s arašídy, vejci, smaženým kuřetem nebo rybou, čerstvou i nakládanou zeleninou a podobně.
Monhinga
Monhinga je tradiční snídaně na Barmě. Jedná se o rybí vývar, který je zahuštěn cizrnou a povařenou rýží. Někteří si vývar raději nechávají servírovat čistý, bez zahuštění, jiní zase dávají přednost zjemnění pokrmu díky kokosovému mléku. Polévka se tradičně podává s vejci natvrdo, které se položí nahoru.
Kai Jeow
Snídaně typická pro Thajsko. Jedná se o jedno z nejjednodušších thajských jídel a také je to často první jídlo, které se thajské děti naučí sami připravovat. Je to vlastně klasická vaječná omeleta, do které se však oproti našim omeletám přidává rybí nebo sójová omáčka. Doplnit ji můžete i o zeleninu, chilli, bylinky nebo maso. Podává se s rýží.