Když se přiblíží v kalendáři měsíc duben, tak může mnohé překvapit, že zrovna 4. dubna se bude slavit mezinárodní den mrkve. Občas je skutečně úsměvné, kolik máme různých mezinárodních dnů a komu nebo čemu se věnuje pozornost. Cílem tohoto dne ale není to, že budeme celý den konzumovat mrkev a tak si připomínat její prospěšné účinky na naše zdraví. Ačkoliv někdo si klidně může udělat celodenní hody, tak spíše je tento den brát jako symbolické upozornění na to, jaký mimořádný význam má tato zdravá a chutná surovina. Je totiž vděčným produktem a tak se z ní dá vykouzlit oběd, fantastický koláč, salát či parádní příloha ke steakům. Neobejde se bez ní naše svíčková a o mrkvičce, která je dělaná na másle, ani nemluvě.
Tepelná úprava
Je pravdou, že ačkoliv chutná velmi dobře v syrovém stavu, tak přece jenom tepelná úprava z ní udělá hotový zázrak. Dojde k lepšímu využití v první řadě beta-karotenu, pokud se alespoň krátce podusí nebo povaří, ideálně na tukovém základu. To je pro naše tělo velmi prospěšnou součástí zdravého jídelníčku. Různé tipy na oběd Girltime se nám mohou stát příjemnou motivací, co připravit za lahodný pokrm.
Mrkvová polévka
Existuje mnoho verzí, jak uvařit tuto polévku. Zkuste ovšem kombinaci pečené mrkve, citrónové trávy a jemného kokosového mléka. Překvapíte nejednoho gurmána.
Suroviny:
500 g mrkve
1 cibuli nakrájíme najemno
1 ks citrónové trávy, kterou naklepeme nožem a poté nakrájíme najemno
2 cm čerstvého zázvoru, který nastrouháme na jemném struhadle
2 lžíce olivového oleje
1,2 l zeleninového vývaru
50 – 200 ml kokosového mléka
sůl, pepř, čerstvý koriandr na posypání
Příprava:
Mrkev očistíme a nakrájíme na špalíčky. Předehřejeme si troubu na 180°C. Na plech dáme pečící papír, mrkev osolíme, opepříme a zakápneme olejem. Vložíme do trouby a pečeme asi 25 minut. Mezitím si v hrnci orestujeme cibuli, zázvor, citrónovou trávu. Poté přidáme mrkev a zalijeme vývarem. Nyní necháme tak 15 minut vařit, aby se chutě propojily. Pak bude čas na rozmixování polévky, kterou závěrem zjemníme, podle chuti, kokosovým mlékem.